Lood vrij vissen
Het European Chemical Agency (ECHA) stelt voor om het gebruik van lood in onder meer de jacht en hengelsport in de Europese Unie te verbieden. Dit is de uitkomst van onderzoek naar en de beoordeling van de gezondheids- en milieurisico’s van lood in deze sectoren. Het voorstel aan de Europese Commissie is om zowel de verkoop als het gebruik van lood in de hengelsport (werpgewichten en in kunstaas) binnen enkele jaren aan banden te leggen.
In juli 2019 heeft de Europese Commissie het ECHA gevraagd om het gebruik van lood in de jacht en hengelsport te inventariseren en om, indien nodig, met een voorstel voor beperkingen te komen. Lood is een giftige stof voor mens, dier en milieu en het gebruik daarvan dient te worden teruggedrongen. Het ECHA komt tot de conclusie dat het gerechtvaardigd is om lood in de jacht en hengelsport te verbieden. Eind januari 2020 heeft de Europese Commissie een vergelijkbaar voorstel van het ECHA voor een verbod van lood in de jacht in en rondom natte natuurgebieden overgenomen.
Voorstel loodverbod hengelsport
Het ECHA stelt voor om de verkoop en het gebruik van lood in visgewichten en in kunstaas te verbieden met een overgangsperiode van drie jaar voor gewichten t/m 50 gram en een overgangsperiode van vijf jaar voor gewichten vanaf 50 gram. Daarnaast is het voorstel om per direct het gebruik van lood te verbieden wanneer opzettelijk lood wordt verloren, zoals bij zogenaamde drop off technieken. Deze termijnen gelden overigens vanaf het moment dat de Europese Commissie een besluit hierover heeft genomen. Vanaf 24 maart 2021 start het ECHA met een publieke consultatie van zes maanden. Vervolgens vindt er een risicobeoordeling en een sociaaleconomische analyse plaats. Daarna volgt een definitief advies aan de lidstaten en beslist de Europese Commissie over het voorstel. Naar verwachting vindt dit laatste begin 2023 plaats.
Green Deal Sportvisserij Loodvrij
Sportvisserij Nederland werkt in de Green Deal Sportvisserij Loodvrij samen met de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten en Dibevo hard aan het terugdringen van het loodgebruik in de hengelsport en stimuleert het gebruik van milieuvriendelijke loodvervangers. Doel is om het loodgebruik in de sportvisserij in 2021 met 30% te reduceren en de hengelsport in 2027 volledig loodvrij te maken. Het voorstel van het ECHA ligt dan ook in lijn met de in Nederland gemaakte afspraken. Eind dit jaar wordt de Green Deal Sportvisserij Loodvrij met alle partners geëvalueerd. De nieuwe Europese ontwikkelingen zullen hierin worden meegenomen. Sportvisserij Nederland, hengelsportfederaties en -verenigingen zullen zich ook de komende jaren in blijven zetten om het gebruik van loodvervangers te stimuleren en om sportvissers bewust te maken van de risico’s van het gebruik van vislood. Meer informatie over de Green Deal Sportvisserij Loodvrij, milieuvriendelijke loodvervangers, loodvrije pilotgebieden, gezondheidsrisico’s van (vis)lood en artikelen over loodvrij vissen vind je op
Sportvisserijloodvrij.nl.